2013 m. sausio 27 d., sekmadienis

Vilniaus pokeris

O štai ir dar viena.Turbūt pati populiariausia Ričardo Gavelio knyga.Reikia perskaityt ,kad suprastum apie ką,nors ir perskaitęs nelabai suprasi kas įvyko.Kaip ir daugumoje Gavelio kūrinių veiksmas vyksta sovietinėje Lietuvoje.O perskaitęs  šitą knygą niekada nenustosi įtartinai žiūrėt į balandžius.Kažkodėl Gavelis nemėgo balandžių.Turbūt ne be reikalo.








„Jų logika išties pamėkliška: Jie nenaikina vienos ar kelių knygų, gerai supranta, jog šitaip išsiduotų, atkreiptų dėmesį. Pajutę pavojų, Jie naikina viską urmu, gali suniokoti milijoninį miestą dėl vienui vieno žmogaus, perpratusio Esmę. Atlantidos žūtis, Sodomos ir Gomoros tragedija atneša ligi mūsų dienų Jų darbų kvapą.“

"…sunku suprasti žmones. Jie tegimsta vienai sekundėlei, idant jai praskriejus mirtų. Tačiau vis vien daro viską, kad ji būtų kuo beprasmiškesnė. Jie meluoja, apsimeta, apgaudinėja, gaudo mirksnio naudą ir džiūgauja dėl niekniekių. Visi jie nepaiso jokios pareigos amžinybei. Jie nejaučia jokios atsakomybės. Žmonių gyvenimas – tai įmantrių idiotizmų varžytynės. Kiekvienas stengiasi žūt būt pranokti kitus savo kvailybės beribiškumu."

„Grožis privalo būti ribotas, antraip jis neišvengiamai virsta blogiu.“

"Jeigu pats sau neberūpi - vadinas,tavęs nebėra"

"Joks žmogus šiame pasaulyje negali patenkinti visų savo norų,Žmogaus norai beribiai,o pasaulio siūlomos galimybės ribotos."

"Filosofiškai tariant,žmogus tėra kūnas, kuriam retsykiais trugdo karaliauti nelemtos smegenys.Tačiau dažniausiai žmogus pajėgia numaldyti savo smegenis."

"Žinoma, ne pinigai gyvenime svarbiasia, tačiau gyvenimas be pinigų pamaži tampa koktus."

"Reikia girdėti, ne tik apie ką jie kalba, bet ir tai , kas paslėpta po žodžiais, kurie tėra tikrųjų minčių kevalas."

"Jis ūmai perprato gyvenimo esmę.Tatai įvyko ne taip jau paprastai.Ir ankščiau daug galvodavo apie gyvenimo esmę.Tačiau perprato ją tik tada, kai pasikorė"

"Jis negalėjo nei susitaikyti su blogumu, nei prisitaikyti prie ūmai pakitusio pasaulio.Lietuva demoralizavosi ir suskato vien ieškoti pinigų. Ankstesniojo pasaulio taisyklės nebeveikė, o naujasis pasaulis žaidė žmonėmis išvis be taisyklių.Jis žinojo ,jog daugybę žmonių šitai įstūmė į juodą neviltį.Jį patį kamavo slogus baugulys.Jis bijojo  mirti.Tačiau sykiu bijojo ir gyventi, nes tokiame gyvenime triumfavo blogieji."

"Jeigu turi dvasią, esi gražus."


"Lietuvoje išties didžius žmones įvertina nebent po mirties.Pačiu geriausiu atveju."


"Tiesa visuomet paprastesnė už melą, kokia sudėtinga bebūtų.Mat ji jau yra, o melą dar reikia pramanyti ir neprieštaringai sukonstruoti."

"Visus svarbiausius atradimus padarai po mirties.Gyvenant jiems neatsiranda laiko.Reikia užsidirbti duoną,patenkinti garbėtrošką ir savimeilę,išguiti baimę,išlieti neapykantą"

"Kiekvienas tikras ieškojimas yra pragariškas ,didieji atradimai padaromi ties beprotybės riba."

"Jei tave varu verčia ką daryti, esi viso labo dvasinio diktato auka. Kur kas prasčiau, jei tau duoda laisvę, o tu vis vien darai, ką daręs."

"Kiekvienas žmogus, kurio viduje dar šis tas yra likę, geba būti vienas su savimi. "

"Vienas rusas, antras rusas,
Rusų pilnas troleibusas!
Nei mėsytės, nei dešrytės,
Tik raudonos vėliavytės!"

"Žmogaus nebūtis nėra absoliuti: likimo siūlas nutrūksta, bet juk nesudega, neištirpsta ore, lieka tarp mūsų
Juoda ir balta!požemiai ir dangus Svarbiausia ne juoda ir ne balta, o pilka. Svarbiausia ne šaknys ir ne viršūnę, o kamienas.Neieškok požemy, neieškok debesy, ieškok ant žemės.
Mane slegia daugybė "be" be-veidis, be-prasmins,be-dvasis.. "



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą